Entrades al facebook que fan enrojolar, piulades vergonyoses que poden aparèixer al nostre timeline, comentaris poca-soltes al peu de les notícies dels diaris digitals, blogs que només serveixen per criticar i difamar. A la xarxa social tothom ha estat exposat a missatges que desprenen menyspreu, falta de respecte o directament odi cap a d’altres persones pel seu color de pell, per la religió que practica, per la seva orientació sexual, per les idees polítiques...
L’objectiu: combatre la incitació a l’odi, el racisme i la discriminació de tot tipus que es difonen lliurement al ciberespai. Es tracta de dir prou a l’anomenat ciberodi i d’evitar que, precisament perquè cada cop és més extens, s’acabi normalitzant.
I quan es parla del ciberodi o odi en línia ens referim a qualsevol ús de les comunicacions electròniques per a disseminar missatges antisemitistes, racistes, xenòfobs, intolerants, extremistes i terroristes. Inclòs l’anomenat cyberbulling. De fet, el vídeo oficial d’aquesta campanya inclou el testimoni d’Amanda Todd, la noia de 15 anys que es va suïcidar després de patir un extens període d’assetjament a la xarxa. El discurs de l’odi pot ser anònim, però les persones a qui va dirigit són ben reals. La intolerància té conseqüències i suposa un risc per a la democràcia.
Coincidint amb el Dia Internacional de la tolerància que estableixen les Nacions Unides el 16 de novembre, et convidem a prendre consciència, mobilitzar-te i canviar les actituds en defensa dels drets humans. Entra al web “No hate speech movement”, informa’t de com pots col·laborar en aquesta campanya i participa a través de les xarxes socials en solidaritat amb els grups i persones víctimes de la intolerància. El discurs de l’odi: ni a la vida real ni a la xarxa.
Més informació: #nohatespeech
Web No hate Speech movement
Facebook de la campanya
Consell d’Europa
Dia internacional per la intolerància ONU