És temps de carnestoltes

OFICINA JOVE DEL MARESME 2018 Febrer 03
Febrer és sinònim de Carnestoltes, temps de màscares, disfresses i festa.

Posa-li màscara al fred, disfressa a les teves preocupacions i surt al carrer omplint de color, marxa i bon rotllo les carcaviles i les rues. Aquests dies tot és permès. Dins d'un ordre, és clar...

Una mica d’història

Hauríem de remuntar-nos a les antigues festes paganes gregues o romanes per trobar els orígens del carnestoltes, encara que no hi ha una resposta antropològica clara. Malgrat tenir un tarannà clarament pagà, amb el pas del temps la festa va assimilar connotacions de la religió cristiana. Aquest període hivernal del calendari va esdevenir uns dies de total permissivitat just abans de l’austeritat i la rigurositat que imposava la Quaresma.

Donat el seu caràcter transgressor i provocador, el carnestoltes ha estat prohibit en diverses èpoques a causa de guerres o motius polítics i religiosos. Actualment, malgrat que encara conserva aquesta simbologia religiosa en alguns sectors, ha esdevingut una festa lúdica i popular.

La festa del Carnestoltes, que també es coneix com a "Carnaval", pren el nom del personatge que va néixer a Catalunya al segle XVII. El Carnestoltes era un ninot de palla al qual disfressaven i convertien en el rei de la festa, fins al dimecres de cendra que el cremaven. Posteriorment, en algunes localitats, el ninot ha estat substituït per persones disfressades. Però no us preocupeu, a aquestes persones no les cremen.

 

El Carnaval a Catalunya

Al nostre país, el plat fort de la festa de Carnaval s'inicia amb l'arribada del Dijous Gras i del Rei Carnestoltes, i finalitza el Dimecres de Cendra, dia de l'enterrament de la sardina, just abans que comenci el període de la Quaresma, que tradicionalment arribava acompanyat de dejuni i penitència.
La majoria de municipis de Catalunya organitzen el seu Carnestoltes. Tots presenten una sèrie d'elements comuns i, alhora, alguns elements diferencials que els donen una identitat pròpia.

 

Per a més informació podeu consultar la següent pàgina web: http://jovecat.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/Arriba_el_Carnestoltes

Comentaris
Actualmente encara no hi ha comentaris, sigues el primer en fer-ne un!

Escriu el teu comentari:

=

Altres notícies

Altres notícies
OFICINA JOVE DEL MARESME 20 Febrer 2018

Salut pel teu cervell

Dijous 22 de febrer a les 19.30h

OFICINA JOVE DEL MARESME 19 Febrer 2018

Per anar amunt i avall

Què és la targeta T-16?

OFICINA JOVE DEL MARESME 18 Febrer 2018

Mataró, més de 100 llengues

Activitats en commemoració del dia 21 de febrer,: Dia Internacional de la llengua materna

OFICINA JOVE DEL MARESME 17 Febrer 2018

Decidim què volem per a Mataró

Construïm una ciutat més oberta, transparent i col·laborativa. Entra, participa i decideix.

OFICINA JOVE DEL MARESME 17 Febrer 2018

La Akademia

Educació Emocional