El Gran recapte d’aliments i altres iniciatives pel dret a l’alimentació

OFICINA JOVE DE L'ALT CAMP 2016 Novembre 21
Si vols ajudar a fer arribar aliments a qui més ho necessita, pots fer-te voluntari o coordinador d'un punt de recollida els dies 25 i 26 de novembre.

El Gran recapte d’aliments i altres iniciatives pel dret a l’alimentació

Aquest any la campanya El Gran recapte et demana màgia per aconseguir que les persones més necessitades del teu entorn rebin ajuda alimentària, i per donar a conèixer la situació socioeconòmica en què es troba aquest grup. Però la col·laboració en la lluita pel dret a l’alimentació pot continuar al llarg de l’any mitjançant altres campanyes i entitats. Tingues-ho present.

Actualment a Catalunya un percentatge considerable de la població viu en situació de pobresa, es calcula que al voltant d’un 20%. Mitjançant la coneguda campanya El Gran recapte, la Fundació Banc dels Aliments organitza els propers dies 25 i 26 de novembre una recollida d’aliments bàsics per cobrir les necessitats alimentàries de persones necessitades del nostre entorn tot fomentant la solidaritat, així com accions encaminades a aconseguir que aquestes persones no esdevinguin marginades.

El Gran recapte organitza la campanya des dels Bancs d’Aliments, entitats benèfiques independents sense ànim de lucre, basades en el voluntariat, dels quals formen part voluntaris i donants. A més de lluitar contra la pobresa alimentària i contribuir a garantir el dret a una alimentació suficient i saludable, els Bancs d’Aliments tenen altres objectius: lluitar contra el malbaratament de recursos, promovent la seva utilització de manera més eficient; lluitar contra l’exclusió social, i contribuir al desenvolupament sostenible que permeti un món més net.

Com pots participar en el Gran recapte

Pots col·laborar en aquest Gran recapte de tres maneres: fent de voluntari, donant aliments i difonent la campanya. Si vols donar aliments i no pots apropar-te a un punt de recollida els dies 25 i 26 de novembre, pots donar aliments on line mitjançant el web del Gran recapte. Si vols col·laborar fent difusió, pots trobar també en el web diferents materials: vídeos, imatges, dossiers...

Si vols ajudar a fer arribar aliments a qui més ho necessita, pots fer-te voluntari o coordinador d'un punt de recollida els dies 25 i 26 de novembre. Per registrar-te com a voluntari o com a coordinador has d’emplenar un formulari que trobaràs també en el web. Cal tenir com a mínim 16 anys. Tots els voluntaris i coordinadors s'han de registrar de nou perquè no es conserven els registres d'anys anteriors.

Els voluntaris fan un torn de 3h/4h en el punt de recollida escollit. Els coordinadors tenen assignat un equip de voluntaris d’unes 5 persones per torn, i disposen d’una àrea de gestió web on trobar tota la informació necessària.

L'any passat 25.000 voluntaris van col·laborar en la campanya en tot Catalunya. Enguany l'objectiu de l’entitat és de 27.500.

Altres campanyes pel dret a l’alimentació

Tant els Bancs d’Aliments com la Creu Roja són les entitats encarregades a nivell estatal de desenvolupar el Pla de la Unió Europea d’Ajuda als més desafavorits, però trobem també altres campanyes que treballen pel dret a l’alimentació amb les quals pots col·laborar al llarg de l'any.

-Servei d’Aliments de Càrites

El Servei d'Aliments de Cárites facilita aliments bàsics, en coordinació amb els serveis socials del territori, a persones i famílies que tenen dificultats econòmiques per cobrir adequadament les seves necessitats d'alimentació. Els aliments provenen de donacions particulars, donacions d'empreses i de la Fundació Banc dels Aliments. Càritas complementa aquestes donacions amb la compra dels productes bàsics necessaris, en la majoria de poblacions, amb el suport de l'administració local.

-Centres de Distribució d’Aliments (CDA)

Els Centres de Distribució d'Aliments proporcionen aliments bàsics a persones soles i famílies derivades principalment de serveis socials. És un projecte fruit d'un conveni marc entre Generalitat de Catalunya, Diputació de Girona, Fundació Banc d'Aliments, Obra Social "la Caixa" i Càritas Diocesana de Girona. Als diferents municipis on es desenvolupa funciona amb la col·laboració dels ens locals i altres entitats socials del territori.

-Aliança humanitària per a l’alimentació infantil

Es tracta d’una iniciativa impulsada per la Creu Roja que s’adreça a tots els sectors socials, per combatre l'augment de la pobresa infantil a Catalunya, reforçant les actuacions per cobrir les necessitats més bàsiques dels nens i nenes en situació de vulnerabilitat.

-Centres de distribució solidària DISA

Arran d’una iniciativa parroquial de la zona nord del districte de Nou Barris es va crear un supermercat solidari per a famílies amb necessitats, on es paga amb punts i no amb diners. Aquesta iniciativa s'ha anat replicant a diferents barris de Barcelona i a d'altres municipis creant la xarxa DISA.

-Acció Social Montalegre (ASM)

ASM és un programa d’aliments per a veïns del Raval que reparteix 140.000 kg d'aliments l'any entre els veïns i veïnes del Raval. Es tracta de l'acció social de l'Esglèsia de Montalegre, antiga Casa de la Caritat de Barcelona, on uns 400 voluntaris/àries porten els lots d'aliments a les famílies.

-Recollides d’aliments en centres educatius

Nombroses escoles, instituts i universitats col·laboren amb diferents entitats i bancs dels aliments esdevenint punts de recollida i de sensibilització per a la comunitat educativa i les famílies.

-Campanya La fam no fa vacances

Es tracta d'una campanya coordinada pels quatre Bancs d'Aliments de Catalunya: Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, igual que en el Gran recapte, però es desenvolupa durant els mesos d'estiu. Pretén mobilitzar la societat contra les necessitats d’aliment més properes, organitzant activitats de recollida d’aliments bàsics per omplir els magatzems de les entitats benèfiques de la pròpia població, o de poblacions properes.

-Restaurants solidaris

Saps que a alguns establiments pots fer un cafè i deixar un altre pagat per a una persona que no el pugui costejar? Aquesta iniciativa, sorgida a Nàpols, s'anomena "Cafè pagat" o "Cafè pendent". No fa gaire anys va arribar a Catalunya, i és una altra manera de col·laborar. Els establiments adherits a aquesta iniciativa es poden consultar al web de cafes pendientes.

Més informació a Campanya el Gran recapte

 

Comentaris
Actualmente encara no hi ha comentaris, sigues el primer en fer-ne un!

Escriu el teu comentari:

=

Altres notícies

Altres notícies
OFICINA JOVE DEL MARESME 15 Octubre 2019

CURS GRATUÏT A MATARÓ - GARANTIA JUVENIL

El proper 21 d'octubre s'inicia un curs gratuït d'auxiliar d'ajuda a domicili: ajuda psicosocial a persones amb dependència, a Mataró.

OFICINA JOVE DEL MONTSIÀ 11 Octubre 2019

Concurs Calendari Montsià Jove 2020

Comença la tercera edició del Concurs d'Instagram de l'Oficina Jove del Montsià! Participa!

OFICINA JOVE DEL MONTSIÀ 11 Octubre 2019

El Consell Comarcal del Montsià contractarà a cinc persones joves en pràctiques beneficiàries de Garantia Juvenil

El Consell Comarcal del Montsià rep una subvenció en el marc del Programa Operatiu d’Ocupació Juvenil 2014-2020 per a la contractació de persones ...

Torna Time to move 2019!

L’Oficina jove de l’Alt Urgell es suma a la iniciativa emblemàtica d'Eurodesk "Time to Move" per tal de donar a conèixer a les persones joves de ...

OFICINA JOVE DEL MARESME 10 Octubre 2019

Butlletí d'octubre - Servei de Mobilitat Internacional

Acabat de sortir del forn... ja és aquí el butlletí del Servei de Mobilitat Internacional Jove del Maresme! Fes-li un cop d'ull...!